август 9, 2022

Реза4ка.ком

Новинарската резачка

НАТО предупреди за продължителна война в Украйна

1 min read


НАТО предупреди за продължителна война в Украйна
„Войната в Украйна може да продължи години“, заяви генералният секретар на НАТО, на фона на засилените руски атаки, след като Европейският съюз препоръча Киев да стане кандидат за присъединяване към блока.

Йенс Столтенберг коментира, че доставката на най-съвременно въоръжение на украинските войски ще увеличи шансовете за освобождаване на източния му регион Донбас от руски контрол, пише германският вестник „Бил дам Зонтаг“, цитиран от БГНЕС.

„Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да спираме да подкрепяме Украйна“, каза Столтенберг.

Британският премиер Борис Джонсън, който посети Киев в петък, също говори през уикенда за необходимостта да бъдем подготвени за дълга война.

„Това означава да се гарантира, че „Украйна ще получава оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение по-бързо от нашественика“, коментира Джонсън, цитиран от лондонския „Сънди таймс“.

„Времето е жизненоважният фактор. Всичко ще зависи от това дали Украйна може да засили способността си да защитава своята територия по-бързо, отколкото Русия може да поднови способността си да атакува“, подчертава британският премиер.

Пред журналисти Джонсън подчерта необходимостта от избягване на „умората от Украйна, тъй като руските сили откъсват напред сантиметър по сантиметър, съюзниците трябва да покажат на украинците, че са там, за да ги подкрепят дълго време“, каза той.

Украйна получи значителна подкрепа, когато Европейската комисия препоръча страната за статут на кандидат, решение, което се очаква страните от Европейския съюз да одобрят на среща на върха тази седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.