август 9, 2022

Реза4ка.ком

Новинарската резачка

Посланиците на страните от ЕС обсъждат френското предложение за преговорите между София и Скопие

1 min read


Посланиците на страните от ЕС обсъждат френското предложение за преговорите между София и Скопие
Посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават тази вечер в Люксембург, за да обсъдят така нареченото „френско предложение“ за разрешаване на спора между България и Северна Македония и започването на преговори за членство със Скопие и Тирана.

Позицията на България по преговорната рамка, предложена от френското председателство, се очаква да бъде изразена от Външната комисия на Народното събрание, след като на 15 юни правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония, да се взимат от българските народни представители.

Ако тази вечер България представи положителна позиция по предложенията на френското председателство, се очаква утре на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки и съпътстващите ги документи, а на срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък да бъдат одобрени датите за започване на преговорите.

Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.