юли 3, 2022

Реза4ка.ком

Новинарската резачка

Бивш външен министър на РСМ: Френското предложение не ни води към членство в ЕС

1 min read


Бивш външен министър на РСМ: Френското предложение не ни води към членство в ЕС
Френското предложение не ни води към членство в ЕС. Искаме да започнем преговори или искаме да завършим преговорите и да се присъединим към ЕС, защото това ни отвежда в една тясна пътека, която е изключително сложна, натоварена с исканията на България, създаваща прецеденти за други страни-кандидатки, които ще ни последват“, казва бившият вицепремиер по евроинтеграцията и бивш външен министър Никола Димитров.
Френското предложение: България вдига ветото, но без никакви гаранции
В изявление пред медиите той оцени, че предложението преминава македонските позиции и червени линии и въвежда двустранни въпроси в Преговорната рамка. Димитров добави, че тази отстъпка е направена много лесно, без да се иска от България да премахне едностранната декларация от македонския език, и прехвърля отговорността на правителството.

Близките до “Промяната” Андрей Райчев и Кънчо Стойчев убеждават Борисов да омекне за Македония
„Ние в Северна Македония не можем да включим българската общност в Конституцията по искане на България, а България за мнозинството, за македонския народ, който говори македонски, все още не е наясно с македонската идентичност. Не я молим да признае езика ни. Държавите не признават езици, а имат задължението да зачитат правото на самоизразяване и самоопределение на македонския народ. Както направи Гърция с Преспанското споразумение. Проблемът на това предложение е първо, че то не решава македонско-българския проблем, защото отричането все още съществува.

Докато България не се откаже от този дневен ред да отрезви нас, македонците, този проблем няма да бъде решен и не можем да затворим македонския въпрос с последната държава, която има проблем с това – това е България“, каза Димитров.

Александър Урумов: Неприличното предложение на Макрон
19 юни, 21:03
Александър Урумов: Неприличното предложение на Макрон
Според него разширяването трябва да бъде обвързано с реформи, защото ако се вмъкне двустранно желание, се разрушава цялата същност.

„След всичко, през което преминахме като народ и нация“, добави Димитров, „ние заслужаваме европейска Преговорна рамка, процес, в който ще се конкурираме с другите на Западните Балкани и дори с България по отношение на демокрацията, свободата на медиите, икономиката“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.