ноември 29, 2022

Реза4ка.ком

Новинарската резачка

Жените с висок риск от тромбози у нас няма да се ваксинират с АстраЗенека

1 min read

С повишено внимание ще се прилага ваксината на АстраЗенека при жените под 60-годишна възраст, като въобще няма да се използва при тези, които имат повишен риск от тромбоза. Това обясни на традиционния брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов.

Решение е взето, след като Европейската агенция по лекарствата вчера посочи, че е възможна връзка между препарата и случаи на необичайни тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област. По думите на проф. Ангелов ще се търси единно европейско становище по въпроса.

„Медицинските специалисти ще предоставят информация на ваксинираните лица, за да наблюдават състояния и симптоми, свързани с такова състояние – задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие, размазано виждане“, обясни директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Към момента не се препоръчва специфична профилактика за пациентите с поставена ваксина на АстраЗенека, а тромбозите вероятно ще се добавят като нежелана реакция в кратката характеристика на продукта, обясни директорът на ИАЛ.

Той посочи още, че ЕМА оценява предклиничните данни и тези от фази 1, 2 и 3 на изпитванията на Новавакс, Кюрвак и Гамалея (Спутник V”), а текат и предварителни консултации за китайската Синовак. Междувременно се извършват проучвания за ефективносттана препаратите по отношение на новите варианти на коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.