юли 3, 2022

Реза4ка.ком

Новинарската резачка

Жените с висок риск от тромбози у нас няма да се ваксинират с АстраЗенека

1 min read

С повишено внимание ще се прилага ваксината на АстраЗенека при жените под 60-годишна възраст, като въобще няма да се използва при тези, които имат повишен риск от тромбоза. Това обясни на традиционния брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов.

Решение е взето, след като Европейската агенция по лекарствата вчера посочи, че е възможна връзка между препарата и случаи на необичайни тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област. По думите на проф. Ангелов ще се търси единно европейско становище по въпроса.

„Медицинските специалисти ще предоставят информация на ваксинираните лица, за да наблюдават състояния и симптоми, свързани с такова състояние – задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие, размазано виждане“, обясни директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Към момента не се препоръчва специфична профилактика за пациентите с поставена ваксина на АстраЗенека, а тромбозите вероятно ще се добавят като нежелана реакция в кратката характеристика на продукта, обясни директорът на ИАЛ.

Той посочи още, че ЕМА оценява предклиничните данни и тези от фази 1, 2 и 3 на изпитванията на Новавакс, Кюрвак и Гамалея (Спутник V”), а текат и предварителни консултации за китайската Синовак. Междувременно се извършват проучвания за ефективносттана препаратите по отношение на новите варианти на коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.